ma
di
wo
do
vr
za
zo
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Agenda

Vrijwilliger

MANA in de pers

Brusselse jongeren islamiseren zichzelf. Moslimbroeders en salafisten winnen terrein (De Standaard, 19/09/12)

Brusselse moslimjongeren kiezen tegenwoordig zelf welk soort moslim ze worden. Hangjongeren kiezen daarin radicaler dan jonge moslims met een diploma.

Lees meer...

 

Het Suikerfeest binnenkort als Belgische feestdag? (Knack, 20/08/12)

Het islamitische Suikerfeest duurt drie dagen. Het einde van de ramadan wordt druk gevierd. Tijd voor een officiële feestdag?
Moslims vieren de tweede en derde dag van het Suikerfeest, door hen ook wel het ramadanfeest genoemd. Ze vieren het einde van de ramadan vooral door de hele familie te bezoeken, maar niet iedereen heeft daar de tijd voor. Daarom heeft de Duitse stad Hamburg beslist om islamitische feestdagen officieel te erkennen. In België vraagt de moslimgemeenschap er niet om, al zou het vanuit een pragmatisch standpunt welkom zijn.

Lees meer...

 

De stad van de moskee (VAi, 12/09/2011)

deSingel en het Vlaams Architectuurinstituut boden aan acht jonge architectenbureaus een platform aan om hun ideeën over architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp aan een breed publiek voor te stellen. De architecten krijgen de opdracht om al ontwerpend een onderzoek uit te werken dat oplossingen kan aanreiken voor prangende maatschappelijke vraagstukken en intellectueel uitdagende kwesties. Het ontwerp voor een nieuwe wijkmoskee is voor Doorzon Interieurarchitecten een denkoefening over de Gentse binnenstad. Het delen van eenzelfde ruimte is het uitgangspunt voor een moskee aan de Vrijdagmarkt. De diversiteit van functies die een moskee omvat, speelt het architectenteam uit als een troef. De hieraan gekoppelde tentoonstelling rond de wijkmoskee werd voorafgegaan door een debat.

Bekijk het debat hier...

 

Moskeeën in Vlaanderen (MTRO, 27/11/2011)

In de derde uitzending van de Moslim TV en Radio omroep werd een uitgebreide reportage gebracht over moskeeën in Vlaanderen. Jonas Slaats, toenmalig zakelijk coördinator van MANAvzw gaf een algemene inleiding over het thema naar aanleiding van het boek "Nieuwe moskeeën in Vlaanderen" (vanaf 8:40)

Klik hier om de aflevering te bekijken.

 

De gevolgen van 9/11 (TV Limburg, 12/09/2011)

MANAvzw werd uitgenodigd in Studio TVL om er, naar aanleiding van de MANAzine special rond 9/11, te spreken over de gevolgen van 9/11 op het samenleven van moslims en niet-moslims in het Vlaanderen van vandaag. Jonas sprak er met Cynthia Reekmans.

Bekijk hier het fragment..

 

De ene moskee is de andere niet (Terzake, 10/03/2011)

Naar aanleiding van de publicatie van het boek "Nieuw moskeeën in Vlaanderen" ging MANA op stap met de mensen van Terzake. Meryem gaf uitleg bij de architecturele en sociale evoluties rond moskeeën in Vlaanderen.

Bekijk hier het fragment..

 

Nieuwe Moskeeën - Meryem Kanmaz (Radio - Klara, 09/03/2011)

Schuilmoskeeën, poldermoskeeën of compromismoskeeën. Het is duidelijk dat de islam in het Westen zijn plaats nog zoekt. Polemiek verzekerd.

Met het boek ‘Nieuwe moskeeën in Vlaanderen’ willen MANAvzw en het Vlaams Architectuurinstituut de dubbele gelaagdheid van de architectuur van moskeeën bekijken.

Aan de ene kant is de wijze waarop gebouwen ontworpen en gebouwd worden vaak een veruitwendiging van de maatschappij waarin ze voorkomt. Nieuwbouwmoskeeën in Vlaanderen vertellen ons heel wat over de plaats van de moslims in de huidige maatschappij.

Beluister hier het fragment...

 

"Eén stem voor alle moslims is niet realistisch" (Knack, 09/03/2011)

Het ziet er niet naar uit dat de Belgische moslimgemeenschap ooit met één stem zal spreken.

Sinds de moslimexecutieve in 1998 werd geïnstalleerd als officiële gesprekspartner voor de overheid, is de vergadering nooit op toerental gekomen. Nadat in 2008 23 leden ontslag namen uit de Algemene Raad, kreeg de executieve twee jaar de tijd om zich anders te structureren.

Vorige week kreeg minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) dan ook een voorstel toegestuurd, goedgekeurd door een ruime meerderheid van de leden van de executieve Een dissidente minderheid was het echter zo oneens met de voorstellen, dat ze een eigen voorstel naar de minister stuurde.

lees meer..

 

Nieuwe moskeeën in Vlaanderen (TV Limburg, maart 2011)

Meryem Kanmaz werd uitgenodigd door TV Limburg om op de sofa meer uitleg te bieden over het boek "Nieuwe moskeeën in Vlaanderen".

Bekijk het fragment hier...

 

Tussen heimwee en werkelijkheid (De Standaard, 05/03/11)

Jarenlang beleefde de moslimgemeenschap in Vlaanderen haar geloof en erediensten in haast onopgemerkte 'schuilmoskeeën' als garages en opslagruimtes. Voor buitenstaanders was alleen de geconcentreerde aanwezigheid van mannen in djellaba's op vrijdag een teken dat zich daar een groep moslims verzamelde om te bidden.

Lees meer...

  

Nieuwe moskeeën (De Standaard, 04/03/2011)

De jonge Belgisch-Turkse fotograaf Abdul-Vahit Duman fotografeerde 11 nieuwbouwmoskeeën in Vlaanderen. Zijn werk kadert in een project van MANAvzw en het Vlaams Architectuurinstituut, die in een nieuw boek met beeldessays de dubbele gelaagdheid van de architectuur in de maatschappij willen bekijken in toepassing op de bouw van moskeeën. Het doel is zo om iets meer te weten komen over de plaats van de moslims in de huidige maatschappij. Nieuwe moskeeën die aan bod komen zijn onder meer die in Beringen-Mijn (deze foto), Genk, Maaseik, Zele, Gent, Antwerpen.

lees meer..

lee

'Ik wil het beeld van moslims normaliseren' (Goed Gevoel, maart 2011)

Via de vzw MANA wil Meryem Kanmaz komaf maken met alle vooroordelen over moslims, door te tonen wat het islamitische geloof en een leven als moslim echt inhouden.

'Ik ben opgegroeid in een cité in Beringen-Mijn, waar er veel gezinnen met Turkse roots woonden. De islam maakte er gewoon deel uit van de opvoeding van de Turkse, Marokkaanse en Algerijnse kinderen. Mijn moeder en vader baden niet elke dag, maar ze hielden zich wel strikt aan de ramadan: tijdens die dertig dagen durende vastenperiode baden ze vijf keer per dag..."

lees meer..

 

Moois uit de moslimcultuur (Psychologies Magazine, januari 2011) 

Mana. Zo heet het nieuwe Vlaamse Expertisecentrum voor Islamitische Culturen dat een aanspreekpunt wil zijn voor iedereen die meer wil weten over de islam, moslims en hun culturen. De website bevat alvast een schat aan informatie. Op zoek naar een moskee in Leuven of een imam in Kortrijk? Op de site kan je ze vinden. Mooi is ook ‘de canon’, een rubriek waarin auteurs, kunstenaars en intellectuelen schrijven over het cultuurgoed dat voor hen de essentie bevat van de islamitische traditie. Iedere maand wordt de canon aangevuld met een nieuwe bijdrage. Isabelle Rossaert

 lees meer..

  

Over de MTRO

Vanaf 2011 kwam er op de VRT een derdenuitzending voor en door moslims. De zendtijd zal met name gebruikt worden gedurende islamitische feestdagen zoals het Suiker-en Offerfeest om zaken te duiden. Waarom heeft het zolang geduurd en wat is het belang van deze zendtijd? In al onze buurlanden is het immers al langer gemeengoed. Joos van Radio 1 belde met Meryem Kanmaz, inhoudelijk experte van vzw Mana, het expertisecentrum in ons land over de islam.

Klik hier om het fragment te beluisteren

 

Vlaamse Islam heeft eigen expertisecentrum (Stampmedia, 1/12/2010)

Op 19 november ontsluierde MANA vzw, het Expertisecentrum voor Islamitische Culturen, zijn werking voor het grote publiek. MANA wil hét nieuw aanspreekpunt worden in Vlaanderen voor alles wat islam, moslims en islamitische culturen betreft.

Voorzitter Abdelhay Ben Abdellah stelde niet zonder trots het kersverse expertisecentrum voor. In het welkomstwoord benadrukte hij dat MANA vzw zich richt tot een breed publiek: “Het is een centrum voor Jan, Fatima en Ali met de pet. We willen een positief verhaal bieden om de bodem onder de huidige islamofobie weg te halen.”

Lees meer ...

Overgenomen door Mo*

 

Over MANAvzw (interview met MO*, 19/11/2011)

Een gesprek over MANAvzw met inhoudelijke expert Meryem Kanmaz en auteur Tom Naegels.

Bekijk hier het fragment...

 

Derdenuitzending voor en door moslims op VRT (Radio1, 20/12/2010)

De kogel is door de kerk: vanaf volgend jaar komt er op de VRT een derdenuitzending voor en door moslims. De zendtijd zal met name gebruikt worden gedurende islamitische feestdagen zoals het Suiker-en Offerfeest om zaken te duiden. Waarom heeft het zolang geduurd en wat is het belang van deze zendtijd? In al onze buurlanden is het immers al langer gemeengoed. Joos belt met Meryem Kanmaz, doctor in de politieke wetenschappen en inhoudelijk experte van vzw Mana, hét expertisecentrum in ons land over de islam.

Beluister hier het fragment...

 

De islamitische verduidelijkers - Kennis als wapen tegen vrees (De Standaard, 19/11/2010)

Meryem Kanmaz: 'Wij zijn niet dé belangenverdediger van de moslims in Vlaanderen.

BRUSSEL - De 'woordvoerder van de islam in Vlaanderen' willen ze niet genoemd worden. Maar in de praktijk zal het toch een van de taken zijn die het MANA op zich zal nemen. 'Haast élke moslimorganisatie en élke onderzoeker wordt aan zijn mouw getrokken om “de islam, te verduidelijken', zegt inhoudelijk coördinator Meryem Kanmaz. Voortaan doet zij dat.

Lees meer...

 

MANA is nieuw aanspreekpunt voor islam in Vlaanderen (Belga, 19/11/2010)

MANAvzw, het nieuwe expertisecentrum voor islamitische culturen in Vlaanderen, is vandaag voorgesteld in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Het aanspreekpunt richt zich zowel op moslims als niet-moslims. Dat meldt voorzitter Abdelhay Ben Abdellah tijdens de lancering.

overgenomen in De Morgen, 19/11/2010

overgenomen op Knack.be

 

Mana geeft correcte info over islam (klasse.be)

Wat mogen mijn leerlingen tijdens de Ramadan? Hoe spreek ik moslimouders aan? Kan ik een moskee bezoeken? Wie kan spreken over seksualiteit en islam? Voor informatie en duiding over de islam en moslims of voor contactpersonen is er vanaf nu één adres: Mana vzw, expertisecentrum voor islamitische culturen in Vlaanderen.

Lees meer...

 

Infocentrum bestrijdt stereotypen islam (tertio.be)

Mana’, het Vlaamse Expertisecentrum islamitische culturen, stelt zich vrijdag voor in de KVS in Brussel. Correcte informatie moet de groeiende islamofobie bestrijden.

Jan De Volder | In Brussel wordt overmorgen een nieuw centrum voorgesteld dat de kennis over de islam in Vlaanderen moet stimuleren. Het Expertisecentrum Islamitische Culturen in Vlaanderen ging eigenlijk al twee jaar geleden van start, met de steun van het departement Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap. “De naam ‘Mana’, het hemelse brood, is een term die in de abrahamitische godsdiensten goed is gekend. In het Arabisch en het Turks betekent hij gewoon ‘betekenis’”, zegt Jonas Slaats, een theoloog die vroeger bij Pax Christi werkte en nu de zakelijk coördinator van de vzw is.

Lees meer...

  

Sharia, maar niet 4Belgium (De Standaard, 18/02/2012)

Hisb-ut-Tahrir, geweerd uit Hasselt, geheime fundamentalisten volgens Den Haag, maar wel met een website en een woordvoerder.

Lees meer...

 

 

 

Check onze blog manatalks.blogspot.comActiviteit in de kijker


01 02 2013 Zorg in tijden van efficiëntie - Levensbeschouwing in de zorg en hulpverlening

MANA vzw ism HiG, Ella, Motief, CIMIC, Provincie Vlaams-Brabant, ODiCE & CAW-CGG

Provinciehuis Vlaams-Brabant, 3000 Leuven


Manazine #6 | SPECIAL: Islamitisch cultureel religieus erfgoed


MANAzine - tijdschrift met debat en discussie op de snijlijn van maatschappij, cultuur & islam. | Islamitisch religieus en cultureel erfgoed

Share Share

Voeg je event toe aan onze agenda.Schrijf je in voor de nieuwsbrief!Schrijf je in als vrijwilliger.


13 december 2017
الأربعاء 25 ربيع الأول 1439
Antwerpen    Brussel    Gent    Hasselt
Arabisch    Turks