ma
di
wo
do
vr
za
zo
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Agenda

Vrijwilliger

MANAzine #4 | SPECIAL: halal

Ook in dit nummer van MANAzine spitten we een heet hangijzer uit. Deze keer kozen we voor een speciaal nummer over HALAL. Halal voeding, halal-labels maar ook rituele slachtingen en wel of niet verdoven komen aan bod.
 
We hopen hiermee een gedeeltelijk antwoord te bieden op het maatschappelijk debat dat in Nederland startte naar aanleiding van het door Geert Wilders voorgestelde verbod op het ritueel (en dus onverdoofd) slachten van dieren. Ook in Vlaanderen stond dit op de agenda tijdens het voorbije offerfeest in november toen de burgemeester van Antwerpen een slachtplaats voorzag voor de verdoving van schapen en runderen.
 
Hoe de halal-markt in België in elkaar zit legt Karijn Bonne uitgebreid uit in haar analysestuk ‘Halal-voeding in België: tussen wens en werkelijkheid’. Ze wijst er vooral op twee pijnpunten, ten eerste het ontbreken van een halal-standaard en anderzijds op de discussie over wel of niet verdoven.
 
Het stijgend succes van halal als merk of brand komt aan bod in Omar Mohout’s stuk waar hij onder andere verwijst naar het verhaal van Quick in Frankrijk dat halal-filialen opende.
 
Het gebrek aan een halal-standaard of halal-label vormt een van de huidige kernproblemen. Zowat iedereen kan als het waren een label vervaardigen zo lijkt het wel. We spraken met enkele controleorganen zoals Euro Halal.
 
Halal-voeding werpt ook vragen op over ethiek en duurzame voeding. De Nederlandse Groene Moslims proberen alvast een islamitisch antwoord hierop te formuleren op hun site groenemoslims.nl.  Yacoub Mahi bekijkt de ethiek op zijn beurt vanuit theologische hoek.
 
Daarnaast vind u in deze MANAzine ook een artikel van Birsen Taspinar over islam in Maleisië. Op haar vraag kan u het artikel hier als pdf downloaden. Als links op de cover klikt krijgt u enkele pagina's van deze special te zien. Zo kan u online ook het interview met Karim Geirnaert lezen evenals het artikel van Birsen. 
 
 
Hoe MANAzine bestellen?

Klik hier om een los nummer te bestellen | 7€

Klik hier om een abonnement te nemen | 18€ voor de drie volgende nummers

Bestellen kan ook door over te schrijven  op het nummer 523-0802855-61 met vermelding van uw naam en/of organisatie en adres. Of u kan uw gegevens mailen naar info@manavzw.be en dan sturen wij u een factuur op.

Check onze blog manatalks.blogspot.comActiviteit in de kijker


01 02 2013 Zorg in tijden van efficiëntie - Levensbeschouwing in de zorg en hulpverlening

MANA vzw ism HiG, Ella, Motief, CIMIC, Provincie Vlaams-Brabant, ODiCE & CAW-CGG

Provinciehuis Vlaams-Brabant, 3000 Leuven


Manazine #6 | SPECIAL: Islamitisch cultureel religieus erfgoed


MANAzine - tijdschrift met debat en discussie op de snijlijn van maatschappij, cultuur & islam. | Islamitisch religieus en cultureel erfgoed

Share Share

Voeg je event toe aan onze agenda.Schrijf je in voor de nieuwsbrief!Schrijf je in als vrijwilliger.


13 december 2017
الأربعاء 25 ربيع الأول 1439
Antwerpen    Brussel    Gent    Hasselt
Arabisch    Turks