ma
di
wo
do
vr
za
zo
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Agenda

Vrijwilliger

MANAzine #5 | SPECIAL: islamitisch leiderschap

Met de regelmaat van de klok verschijnt er iets over imams in onze vaderlandse pers. Ofwel hebben ze een onaangepaste (lees: niet moderne) uitspraak gedaan tijdens de preek, dan weer vormen ze een rem op de integratie van moslims omdat ze uit het buitenland komen of nog, vooral in Vlaanderen, vormt hun gebrekkige kennis van het Nederlands het struikelblok.
Uit dat debat blijkt hoezeer de kijk op imams bepaald wordt door een katholieke blik op de religieuze voorganger waardoor zijn rol misschien nogal overschat wordt.
De belangrijkste taak van de imam is het voorgaan in het gebed. Daarnaast staat hij in voor de preek tijdens het vrijdaggebed. Niettemin maakt dit van hem niet dé referentiepersoon voor de moslimgemeenschappen in België.
Dit werpt de vraag op naar het leiderschap binnen moslimkringen in de diaspora.

In deze MANAzine gaan we na hoe imams in de niet-islamitische Belgische omgeving functioneren en vooral hoe de gelovigen zich tot hem verhouden.
Dat plaatje is minder eenduidig dan oppervlakkige discussies doen uitschijnen. De rol van de imam in de diaspora blijkt fundamenteel verschillend te zijn dan in de landen van herkomst. Hij moet de gemeenschap ook bijstaan in het leven als moslim in een niet-islamitische omgeving. Daar net blijkt het schoentje te wringen. Gezien de meeste imams afkomstig zijn uit de landen van herkomst en onvoeldoende scholing genoten hebben kunnen zij steeds minder inspelen op de noden van de moslims hier bij ons. Vooral jongeren gaan dan ook op zoek naar andere referentiefiguren.
Inmiddels ontwikkelt zich een paralel circuit van lezingen met wat men in de literatuur de nieuwe leiders noemt, doorgaans geboren en getogen in Europa en niet noodzakelijk klassiek islamitisch geschoold die jongeren inspireren en leiden.
Het discours van enkele van deze leiders zoals Tariq Ramadan en Mohamed Chippeh nemen we hier onder de loep. Ook in het beeldessay vindt u foto’s van deze nieuwe leiders in actie.

Hoewel het debat rond imams en de zoektocht naar altnernatieve leiders vooral binnen de Marokkaanse gemeenschappen gaande is en zich er een grote dynamiek ontwikkelt, hebben we ook oog voor de minder zichtbare Turkse gemeenschap. We staan iets uitgebreider stil bij één van de Turks-islamitische leiders, Fethullah Gülen die vandaag een steeds groter wordende aanhang kent, niet alleen in Turkije maar ook in Nederland en België.

Tenslotte willen we ook een blik werpen in de toekomst. Meer en meer gaan er stemmen op om vertrekkende van de noden van de moslims én van de keuzes van de Belgische beleidsmakers, te opteren om imams in België op te leiden.
Het fameuze imamopleidingsdebat flakkert ook regelmatig terug op als dan weer een universiteit zich kandidaat stelt om het onder haar hoede te nemen, of een politicus vanuit een flinke reflex paal en perk wil stellen aan de import van imams.
Met de voorzitter van de Moslimexecutieve van België, Semsettin Ugurlu, zelf een imam, gaan we dieper in op de uitdagingen waarvoor de inrichting van een Belgische imamopleiding ons plaatst.
Hiermee nemen we met MANAzine, opnieuw een heet hangijzer onder de loep en hopen we een genuanceerd beeld te bieden over de inzet rond dit heikel thema.
 

Check onze blog manatalks.blogspot.comActiviteit in de kijker


01 02 2013 Zorg in tijden van efficiëntie - Levensbeschouwing in de zorg en hulpverlening

MANA vzw ism HiG, Ella, Motief, CIMIC, Provincie Vlaams-Brabant, ODiCE & CAW-CGG

Provinciehuis Vlaams-Brabant, 3000 Leuven


Manazine #6 | SPECIAL: Islamitisch cultureel religieus erfgoed


MANAzine - tijdschrift met debat en discussie op de snijlijn van maatschappij, cultuur & islam. | Islamitisch religieus en cultureel erfgoed

Share Share

Voeg je event toe aan onze agenda.Schrijf je in voor de nieuwsbrief!Schrijf je in als vrijwilliger.


13 december 2017
الأربعاء 25 ربيع الأول 1439
Antwerpen    Brussel    Gent    Hasselt
Arabisch    Turks